Skip to content

Gyakran ismételt kérdések

A rendezvényen való részvétel 2024-ban is ingyenes?

A Vál-völgyi Zsúr, ahogy a korábbi években, úgy 2024-ban is ingyenesen látogatható bárki számára.

Hogyan tudom megközelíteni a rendezvényt?

Autóval az M1 autópályáról a bicskei leágazásnál a 811-es közúton, ill. az M7 autópályáról a Baracska-Kajászó leágazásnál a Kajászó-Vál-Alcsútdoboz útvonalon. Vonattal Bicskéig, majd helyi autóbusszal Alcsútdobozig. GPS: 47.421826, 18.588065. A rendezvény ideje alatt Felcsútról külön buszjárattal egészen estig vagy a sűrített menetrenddel közlekedő Vál-völgyi kisvasúttal.

Biciklivel érkezem, hol tudom tárolni a rendezvény alatt?

Az Arborétum Alcsútdobozi bejáratánál (3-as bejárat) egy 500 férőhelyes ingyenes, nem őrzött biciklitárót alakítunk ki a rendezvény ideje alatt, így aki kerékpárral érkezik a rendezvényre, az itt tudja tárolni a kerékpárját.

Hogyan tudok bejutni a rendezvényre?

Az Alcsúti Arborétum főbejáratán, illetve az arborétum Alcsútdobozi bejárata felől, illetve a régi TSZ épülettel szembeni átjárón is van lehetőség a bejutásra. A rendezvény látogatása mindenki számára ingyenes, így nem kötött belépőjegyhez sem.

Szükséges-e bármilyen oltási/COVID-19 igazolvány a rendezvény látogatásához?

Nem, a hatályos jogszabályok értelmében, bármilyen zenés- táncos rendezvény látogatható oltási vagy COVID-19 igazolvány nélkül.

Állatbarát-e a rendezvény?

Az Alcsúti Arborétum növényvilágának megőrzésének érdekében a területre állatokat behozni tilos.

Hol találom az információs pultot?

A főbejárat melletti faház előtti terület és a átjáró melletti terület információs pontként üzemel a rendezvény alatt, illetve bátran forduljanak bármelyik szervezőhöz.

A rendezvény területén van-e dohányzásra kijelölt hely?

Az Alcsúti Arborétumban csak a kijelölt pontokon megengedett a dohányzás.

Az Alcsúti Arborétum nyitvatartása a rendezvény ideje alatt hogyan módosul?

A rendezvény a két napon 10:00-tól 23:30-ig várja a látogatókat.

Lesz-e egészségügyi szolgálat a rendezvény ideje alatt?

A rendezvény térképén feltüntetett helyeken.

Hol található mosdó a területén?

A rendezvény több pontján készülünk mobil WC egység a létszámnak megfelelően a térképen feltüntetett helyeken.

Lesz-e pelenkázó a rendezvény területén?

A főbejárat melletti WC egységben, a hölgyeknek fenntartott részében külön pelenkázó található.

Kit kereshetek, ha elveszítettem valamimet vagy találtam egy tárgyat?

Ebben az esetben a főbejárat melletti információs pultnál tudsz segítséget kérni.

Bevihetek-e a rendezvényre alkoholos italt?

A rendezvényre csak 0,5 Liter nem alkoholos italt lehet behozni.

Mit tegyünk nem várt esemény, tűz keletkezése esetén?

A tűz: az anyagi javak pusztulásával, az emberi élet, egészség veszélyeztetésével járó az ember által nem kívánt időben és térben nem korlátozott és nem ellenőrzött égési folyamat.

Tűz esetén tájékoztassuk a hozzánk legközelebb álló biztonsági személyt, rendezőt. Fontos, hogy higgadtak maradjunk, ne hadarjunk, beszéljünk érthetően, fogalmazzunk egyszerűen és világosan.

Amennyiben a tüzet a keletkezés pillanatában észleljük, és az még nem veszélyezteti a testi épségünket, keressünk egy tűzoltó készüléket, melyet a rendezvény minden építményében, sátorban, színpadon, vendéglátó és kereskedelmi egységben találunk, és próbáljuk meg eloltani a tüzet. Kérjünk meg valakit a közelünkben, hogy az előzőek szerint tájékoztassa a személyzet egyik tagját. A tűz oltását csak a saját és mások testi épségének veszélyeztetése nélkül kíséreljük meg.

A tűzoltó készüléket használjuk rendeltetésszerűen. Húzzuk ki a biztosító szeget, irányítsuk a tömlőt a tűz irányába és szakaszosan működtessük. A tüzek nagytöbbsége a kezdeti fázisban egy tűzoltó készülékkel eloltható.

Elektromos tüzek keletkezése esetén ne használjunk vizet semmilyen körülmények között.

Távolodjunk el a tűztől veszélyeztetett területtől, és ne bámészkodjunk, ne legyünk „katasztrófa turisták” engedjük a tűz oltásán tevékenykedőket dolgozni, és készüljünk fel a hivatásos egységek kiérkezésére. A tűzoltóknak és a tűzoltó gépjárműveknek engedjünk teret a káresemény felszámolásához.

Segítsük társainkat, a területet elhagyásában. Ne feledkezzünk meg az ittas és bódult állapotban lévők megsegítéséről sem, ne hagyjuk magára az esetlegesen már megsérült társainkat sem.

Figyeljük a menekülési és útirányjelző táblákat, feliratokat, piktogramokat, kövessük a menekülési útirányt, hallgassuk figyelmesen a hangosbeszélőkön kapott instrukciókat, figyeljük a kivetítők útmutatásait.

Figyeljük a biztonsági személyzet iránymutatásait, ne bíráljuk felül az utasításaikat. Ők képzett szakemberek, akik rendelkeznek megfelelő helyismerettel és szaktudással a terület biztonságos elhagyásának lehetőségeiről.

A rendezvényszervezők úgy alakítják ki a szabadtéri rendezvény helyszíneket, hogy egy esetlegesen bekövetkező nem várt esemény, tűzeset bekövetkezésekor mindenki a megfelelő időben képes legyen elhagyni a veszélyeztetett területet. Ez abban az esetben valósulhat meg, ha nem következik be pánikhelyzet és mindenki a kapott iránymutatások szerint cselekszik.

Feltétlenül kerüljük a pánikhelyzet kialakulásának lehetőségét, a higgadt-nyugodt viselkedés életeket ment. „Lassan járj, tovább érsz”!